Amanat Orang yang hebat!!!

on 28.10.11
Bismillahirrahmanirrahim...
assalmualaikum..

siapakah orang yang hebat itu? Mahathir? shah rukh khan? sitinurhaliza? Barack obama ?sudah tentu bukan sama sekali beliau ialah As-syahid imam Hassan Al-banna.

so straight to the point...)))

Apabila mendengar azan maka bangunlah sembahyang serta-merta walaubagaimana keadaan sekalipun.

Bacalah al-Quran, tatapilah buku-buku ilmu, pergilah ke majlis-majlis ilmu dan amalkan zikrullah dan janganlah membuang masa dalam perkara yang tiada memberi faedah.

Berusahalah untuk bertutur dalam bahsa Arab Fushah kerana bahasa Arab yang betul itu adalah syiar Islam.

Janganlah bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran yang kosong tiada memberi apa-apa jua kebaikan.

Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

Janganlah banyak bergurau kerana umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam setiap perkara.

Janganlah bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar kerana percakapan yang nyaring itu adalah suatu perbuatan yang sia-sia malah menyakiti hati orang.

Jauhilah daripada mengumpat-umpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan apa-apa yang memberi kebajikan.

Berkenal-kenalanlah dengan setiap Muslim yang dtitemui kerana asas gerakan dakwah ialah berkenal-kenalanlah dan berkasih-sayang.

Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kita, oleh itu gunakanlah masa dengan sebaik-baiknya dan ringkaskanlah.

haa.cukup x sepuluh ??try kira balik sahabat semua>>>jeng2

0 comments:

Post a Comment