kalimah cinta kunci syurga

on 27.10.11
setelah selesai usrah kedua ku tutup buku catatan,ku amati muka mad'uku satu persatu .persoalan berbaur di minda.ilmu mereka lebih tinggi berbanding aku.

..setengah jam lalu

Di atas bangku putih kami semua berdiskusi .pengertian syahadah diberikan oleh n , L ,dan H.
dari sudut bahasa penyaksian dan sudut istilah ialah kita mengaku, mengiktiraf dan menjelaskan bahawa keyakinan kita kepada Allah swt dimana satu-satu tuhan yang wajib disembah adalah Allah.mereka mengagguk tanda paham dan mencatat serba sedikit ke dalam buku nota masing-masing.
ku hurai lagi Dua kalimah syahadah ini adalah lafaz penyaksian. Bermaksud aku sanggup menjadi saksi bahawa tidak ada Tuhan yang disembah, yang ditaati, yang benar, yang mentadbir, dan yang segala-galanya melainkan Allah. Dan aku juga sanngup menjadi saksi bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah yang tidak akan menyampaikan sesuatu melainkan apa-apa yang disuruh oleh Allah; sama ada daripada segi perkataan, perbuatan dan semua tingkahlaku baginda.

ku berhenti sejenak.niatku dihati moga mad'u menghayati kalimah syahadah ini sendiri dan bukan menganggap bahawa kalimah ini hanya untuk orang bukan islam sahaja.

Lafaz dua kalimah syahadah ini bukan hanya untuk diucapkan oleh mereka yang baru nak masuk Islam sahaja. Mereka yang dah lama Islam itu tidak perlu mengucapkannya pula. Sebaliknya sebagai umat Islam, kita perlu sentiasa mengucap dua kalimah syahadah dengan niat memperbaharui nilai iman dan Islam (penyerahan diri kita kepada Allah dengan mengikuti segala syariat-syariatnya yang dibawa oleh Rasulullah SAW). Rasulullah SAW mengingatkan kita bahawa “Pada akhir zaman, manusia berpagi-pagi dengan Islam kemudian berpetang-petang dalam keadaan kafir. Ataupun mereka berpetang-petang dalam keadaan Islam kemudian berpagi-pagi dengan kekufuran”. Maksudnya kadang-kadang manusia muslim itu terdedah dengan kekufuran pada setiap masa. Walaupun zahirnya mereka tidak menyembah selain Allah seperti berhala dan sebagainya, tetapi mereka mungkin mengambil sesuatu ajaran selain syariat Allah sebagai amalan itupun sudah cukup untuk menjadikan berpaling daripada Islam.

kalimah syahadah sememangnya adalah kalimah yang terbesar dalam hidup ini dimana shahadat adalah syarat masuk islam dan jikalau xsebut syahadah dalam solat dan azan tidak sah.

pendek sahaja diskusi untuk malam itu tetapi pelbagai soalan yang dilontarkan oleh mad'u.isu-isu semasa.isu murtad dalam kampus ,isu muhmmd Gadhafi dan beberapa lagi.sejam pulak kitorang diskuss hehe..

aku bersyukur kepada Allah kerana mencampak aku ke jalan ini....

0 comments:

Post a Comment